
Met de intrede van de herfst ontdekten wij dat het niet altijd eenvoudig is om ons huis vrij te houden van vocht. De badkamer werd moeilijker droog en ook de was op een rekje droogde buiten niet meer en binnen lukte het ook maar met moeite. De tip om je ramen een half uur volledig open te zetten loste dit niet echt op. En de kachel hoog stoken is vandaag de dag een kostbare bezigheid.
Om hier een snelle en adequate oplossing voor te vinden ben ik weer in mijn oude vakgebied gedoken en heb een hele reeks aan type luchtdrogers bekeken. Wat zou het beste passen bij onze boven-hoekwoning, welke techniek, grote en capaciteit? Eenvoudig te bedienen, weinig geluid, zuinig in gebruik en vooral ook niet te duur. Dat waren zo’n beetje mijn criteria.
Voor Ankie was het ook belangrijk dat hij naast stil ook weinig ruimte in zou nemen. Na wat speurwerk is hij gevonden in de luchtontvochtiger van Qlima, model D612 voor € 159,-*. Deze droger is compact, fluisterstil, energiezuinig, heeft een wasdroogstand en een timer. Na de levering via een webwinkel hebben wij hem
in gebruik genomen en waren direct zeer enthousiast. Als je hem onder de was op een rekje zet en de luchtstroom erdoorheen laat gaan is de was na zo’n vier uur (kast)droog. Als de badkamer na het douchen erg nat is zetten wij hem zo’n twee uur aan, wat toereikend is. Na gebruik kan je het reservoir legen en is hij
klaar voor de volgende keer.
Als techneut wil je natuurlijk ook weten wat hij dan aan stroom gebruikt dus dat werd in het begin bij iedere sessie gemeten. Een wasdroger gebruikt afhankelijk van het energielabel tussen 1,5 en 3 kWh per droogbeurt. Deze luchtdroger gebruikte bij ons 0,6 kWh om een vol wasrek te drogen (met was die je niet in de droger doet). Dit zijn natuurlijk richtgetallen op basis van de eigen ervaring maar voor ons overtuigend genoeg om hier blij mee te zijn.
Wij hebben een fijne oplossing gevonden voor de wat vochtigere periodes waardoor we ook een gezonder binnenklimaat houden in huis. Bijkomend voordeel is dat een droog huis gemakkelijker te verwarmen is dan een vochtig huis. Dit wilde we jullie niet onthouden. Voor degene die interesse of mogelijk vragen heeft, laat het weten dan beantwoord ik die graag.
Groet, George Bakker, PR 107 (lid commissie duurzaam)
*Consumentenadviesprijs is € 219,- dus even Googelen voor een voordelige en
betrouwbare leverancier.