Het is een wereldprimeur. In Lochem is deze maand een proefproject gestart van netbeheerder Liander waarbij cv-ketels op waterstof gaan werken. Het is het eerste project in Nederland waarbij waterstof via gasleidingen naar een aangepaste combiketel in huizen wordt getransporteerd.

 

Alternatief voor warmtepomp

Bij het project in Lochem krijgen tien woningen een combiketel die op waterstof werkt in plaats van gas. Het gaat om monumentale huizen waar een warmtepomp of stadsverwarming geen optie is. De gasleidingen naar de huizen worden voortaan gebruikt voor de aanvoer van waterstof. Veel gasleidingen in Nederland zijn al geschikt voor het vervoer van waterstof. Net als bij gas wordt ook aan waterstof een geurstof toegevoegd zodat bewoners een lek kunnen ruiken.

Bij dit project betalen huishoudens net zoveel voor de geleverde waterstof als ze nu voor aardgas betalen. Ook is er geregeld dat de netbeheerder de situatie van voor het proefproject kosteloos moet herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden.

Meer proefprojecten

Er staan ook experimenten gepland in het Groningse Wagenborgen, het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet en het Drentse Hoogeveen. Misschien wil Stedin ook op ons Park zo’n proefproject opstarten? We hebben het bericht in ieder geval doorgestuurd aan Duurzame VvE.

Klik hieronder voor ………